Kiosztották az idei Pegazus Díjakat: az élelmiszer-, illetve fémiparból került ki a legtöbb díjazott

Budapest, 2011. december 1.Összesen 30 hazai kis- és középvállalkozás részesült elismerésben az immár negyedik alkalommal megrendezett Pegazus Díjátadó Gála keretében. Két iparág szereplői különösen jól teljesítettek: a díjat elnyerő cégek között a legnagyobb arányban a fémiparban, illetve az élelmiszeriparban tevékenykedő vállalkozások képviseltették magukat.

A Pegazus Díj a legdinamikusabban fejlődő magyarországi kis- és középvállalkozások teljesítményét ismeri el. Az elismeréseket a díjat alapító Enterprise Investors magán- és kockázati tőkealap-kezelő vállalat; a Dun & Bradstreet, nemzetközi cégminősítő, valamint a támogatóként csatlakozó Ernst & Young vezető könyvvizsgáló, adó, tranzakciós és üzleti tanácsadási szolgáltató; illetve hazánk egyik legnagyobb ügyvédi irodája, a White & Case LLP nemzetközi ügyvédi iroda adta át a Magyar Tudományos Akadémián, 2011. december 1-jén megrendezett exkluzív díjátadó gála keretében.

Két kategóriában (Piacvezető és Feltörekvő) három régió (Nyugat-Magyarország, Közép-Magyarország, Kelet-Magyarország) összesen 30 kiemelkedő növekedést felmutató vállalkozása részesült elismerésben. A Pegazus Díjat elnyerő vállalatok legnagyobb arányban két iparág szereplői közül kerültek ki. A díjazottak közül 5 vállalkozás tevékenykedik a fémiparban, míg 4 vállalkozás az élelmiszeriparban. A díjazott cégek nyilvános árbevétel adatainak összevetése alapján éves szinten átlagosan 47%-os árbevétel növekedést értek el a vizsgált, 2008-2010 közötti időszakban.

„Rengeteg a rossz hír a magyar gazdaság teljesítményét illetően, ezért továbbra is kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a Pegazus Díj keretében bemutassuk, hogy vannak olyan többségi magyar tulajdonú kis- és középvállalkozások, melyek képesek dinamikusan növekedni. A díjazott cégek sikerének több összetevője lehet, az azonban látható, hogy van néhány iparág, például a fémipar, élelmiszeripar vagy kiadóipar, melyekből nagyobb arányban kerültek ki átlag felett növekedő vállalkozások ” – fogalmazott Tüske Tamás, az Enterprise Investors ország igazgatója, befektetési szakértő.

Feltörekvők és piacvezetők – a toplista

„FELTÖREKVŐ” kategória

A nyugat-magyarországi régió legjobbjának az LV Metal Kft.-t találta a zsűri, mely különféle lemezmegmunkálással, illetve hegesztett alkatrészek gyártásával foglalkozik. A cég a 2008-2010 közötti időszakban átlagosan több mint 42%-os árbevétel növekedést produkált évente. A közép-magyarországi régió első helyezettje az IQ PRESS Kft. lett; mely lap- és könyvkiadással foglalkozik, és átlagosan 71%-os árbevétel növekedést ért el a 2008-2010 közötti időszakban éves szinten. A kategória kelet-magyarországi bajnoka pedig a MLI VASKER Acélszerkezetgyártó Kft. lett, amely különféle fémszerkezetek gyártásával foglalkozik. A cég 2008-2010 között éves szinten átlagosan 105%-os árbevétel növekedést ért el.

„PIACVEZETŐ” kategória

A „PIACVEZETŐ” kategóriában a nyugat-magyarországi régióban első helyet ért el az AGROFEED Kft., amely 2008 és 2010 között 28%-os átlagos árbevétel növekedést ért el évente. A cég holland technológiára alapuló premix és prestarter állattakarmány gyártásával foglalkozik. A közép-magyarországi régióból a MOGYI Kft.-t lett a legjobb; a cég különféle olajos magvak pörkölésével, csomagolásával és forgalmazásával foglalkozik. A társaság átlagos éves árbevétel növekedése 2008-2010 között 20%-os volt. A kategória győztese a kelet-magyarországi régióban a FUX Zrt. lett. A vállalat fő tevékenysége alumíniumból és acélból készült szabadvezetékek, szigetelt légvezetékek, emelés és rögzítéstechnikai eszközök, réztermékek és építészeti kötelek gyártása. A cég 17%-os átlagos árbevétel növekedést ért el évente a vizsgált időszakban.

A Pegazus 2010 Díjról

Az eseményen három régió – Nyugat-Magyarország, Közép-Magyarország, és Kelet-Magyarország – legdinamikusabban fejlődő kis- és középvállalkozásait díjazták. A helyezettek kiválasztásánál az adott cégek növekedési rátája, az elmúlt három évben mutatott növekedés intenzitása, valamint a vállalkozások átláthatósága szerepelt szempontként. Idén is két kategóriában (a cégek 2010-es árbevételei alapján 500 millió és 2,5 milliárd forint között; illetve 2,5 milliárd forint felett) kaphattak Pegazus Díjat a legdinamikusabb vállalatok.

A Dun & Bradstreet által rendelkezésre bocsátott nyilvános cégadatok alapján a helyezések végső sorrendjéről az Enterprise Investors szakértői gárdája döntött, figyelembe véve számos kritériumot és a cégek átláthatóságát is. Fentiek alapján tehát a Pegazus Díjat olyan, a feldolgozóiparban, vagy a szolgáltatások területein működő vállalkozás nyerhette el, amelyik magyar többségi tulajdonban van; működését 2008 előtt kezdte meg és jelenleg is aktív; kielégítő likviditással rendelkezik; árbevétele 2010-ben 500 millió forint felett volt; a 2010-re vonatkozó EBITDA (üzemi eredmény + éves értékcsökkenés) értéke meghaladja az 5%-ot; valamint a 2008-2009 és 2009-2010 időszakokban az adott régió többi cégéhez képest a legnagyobb növekedést érte el. Természetesen alapvető feltétel volt még, hogy a vállalkozás nem tartozhatott a díjat adományozó cégek és azok tulajdonosai érdekeltségi körébe.

„FELTÖREKVŐ” kategória toplista

Nyugat-Magyarországi Régió

 1. LV Metal Kft.
 2. VARINOX Kft.
 3. JAKAB Kft.

Közép-Magyarországi Régió

 1. IQ PRESS Kft.
 2. BÉR-ELEK Kft.
 3. SzámHEAD Kft.

Kelet-Magyarországi Régió

 1. MLI VASKER Acélszerkezetgyártó Kft.
 2. Ferrand Kft.
 3. PA-COMP Kft.

„PIACVEZETŐ” kategória toplista

Nyugat-Magyarországi Régió

 1. AGROFEED Kft.
 2. TUTTI Élelmiszeripari Kft.
 3. FOREST-PAPÍR Kft.

Közép-Magyarországi Régió

 1. MOGYI Kft.
 2. ECSERI Kft.
 3. MIZSEPACK Kft.

Kelet-Magyarországi Régió

 1. FUX Zrt.
 2. MOZAIK KIADÓ Kft.
 3. HAJDÚHÚS 2000 Kft.