Mit tudnak a leggyorsabban fejlődő hazai kkv-k?

2016. november 16. Portfolio.hu

Az ország legdinamikusabban fejlődő kis- és középvállalatait elismerést vettek át szerdán este a Gresham Palotában. Élelmiszeripari, informatikai és biotechnológiai cég is szerepel a díjazottak listáján. Az eseményen a magyar kkv-szektor fejlődésének gazdasági jelentősége mellett arról is szó volt, hogy mitől válhat egy vállalkozás sikeressé Magyarországon.

Magyarország legdinamikusabban fejlődő kis- és középvállalkozásai idén nyolcadik alkalommal vették át a Pegazus Díjat, most a Four Seasons Gresham Palota télikertjében. A hagyományoknak megfelelően feltörekvő és piacvezető kategóriában, három földrajzi régió alapján ítélt oda a zsűri.

Miért fontosak a kkv-k?

Az esemény szervezői és a díjak odaítélésről döntő testület tagjai az Enterprise Investors, Kelet-Közép-Európa egyik legnagyobb kockázati és magántőke-befektető vállalata, a Bisnode, Európa egyik vezető digitális üzleti információszolgáltatója, valamint a Dentons, a világ legnagyobb ügyvédi irodája ítélte. Tüske Tamás, az Enterprise Investors országigazgatója szerint a most díjazott vállalkozások egy-egy jó ötlettel, és az ezt követő termék- és értékesítési stratégiával rövid időn belül képesek voltak olyan kiemelkedő fejlődést elérni, amellyel minden hazai vállalkozás elé példaként állíthatók.

A kis- és középvállalkozások nagyon fontos szerepet töltenek be Magyarországon, hiszen a GDP 60 százalékát, a hazai foglalkoztatottságnak pedig 70 százalékát biztosítják

– tette hozzá.

Mi a siker titka?

A rendezvény díszvendége Györkő Zoltán, a Balabit IT Security vezetője volt, akit 2014-ben “Az év menedzsere az infokommunikációban” díjjal jutalmazott az Informatikai Vállalkozások Szövetsége. Szerinte

bármelyik vállalkozás akkor lehet sikeres, ha annak vezetője nem esik pánikba vészhelyzet esetén, és mindig minden területre megtalálja azokat az emberek, akik a lehető legjobban értenek hozzá.

Ezzel kapcsolatban még azt is hangsúlyozta, hogy egy cég sikere nem egy emberen múlik, hanem egy csapaton.

Évi 40 százalékos árbevétel-növekedés

Az idei díjazottak közös jellemzője, hogy az elmúlt két teljes év során kiemelkedő növekedést értek el: éves szinten átlagosan 40 százalékkal bővült az árbevételük (külön a feltörekvők körében ez az érték meghaladta az 58 százalékot). Valamennyien legalább öt éve alapított, magyar többségi tulajdonban álló vállalkozások, amelyek jó likviditási mutatókkal rendelkeznek, és 2015-ben pozitív eredményt értek el (legalább EBDITA-szinten).

Körükben a legkülönbözőbb iparágak képviselőit találjuk, például gép- és berendezésgyártók, élelmiszeripari, illetve informatikai tevékenységet végző társaságok, biotechnológiával vagy call center szolgáltatásokkal foglalkozó cégek.

Az első díjasok listája

Összesen 30 magyarországi kkv-t ismert el díjjal vagy oklevéllel a szakmai zsűri. A legdinamikusabban fejlődő cégek teljesítményét régiónként – Nyugat-, Közép-, és Kelet-Magyarország – díjazzák.

A feltörekvő kategóriában azok a vállalatok szerepelnek, amelyek árbevétele 2015-ben 500 millió és 2,5 millió forint között mozog. E kategória győztesei:

az alumínium-oxid műszaki kerámiák sorozatgyártásával foglalkozó Ceramdisc Kft. (Nyugat-Magyarország)

a Big Data kezelő technológiák alkalmazásával és adatvirtualizációval foglalkozó Starschema Kft. (Közép-Magyarország)

a telefonos értékesítéssel foglalkozó United Call Centers Kft. (Kelet-Magyarország)

A piacvezető kategóriába olyan cégek kerültek, amelyek árbevétele 2015-ben már meghaladta a 2,5 milliárd forintot.

az egyedi célgépek, szerelősorok gyártásával foglalkozó Vesz-Mont ‘2000 Kft. (Nyugat-Magyarország)

járműablakok fejlesztésével, gyártásával foglalkozó König Kft. (Közép-Magyarország)

sajtgyártással fogllakozó Wassim Sajt Kft. (Kelet-Magyarország)

 

Forrás: http://www.portfolio.hu/vallalatok/kkv/mit_tudnak_a_leggyorsabban_fejlodo_hazai_kkv-k.240202.html