Pegazus 2010 Díj: A gazdasági válság hatásai ellenére is van példa a fejlődésre

Budapest, 2010. december 2.Az idén immár harmadik alkalommal adták át a Pegazus Díjat, Magyarország legdinamikusabban fejlődő kis- és középvállalkozásainak rangos elismerését. A Budapesti Történeti Múzeumban megrendezett exkluzív gálán két kategóriában díjazták a kimagasló növekedést mutató magyar vállalatokat, amelyek kiváló példát jelentenek arra vonatkozóan, hogy a gazdasági válság hatásai ellenére is van lehetőség a fejlődésre, hiszen a díjjal elismert vállalkozások 2007-2009 között éves szinten, átlagosan hétszeres árbevétel növekedést könyvelhettek el.

A Pegazus 2010 Díj adományozói az Enterprise Investors magán- és kockázati tőkealap-kezelő vállalat; az Ernst & Young vezető könyvvizsgáló, adó, tranzakciós és üzleti tanácsadási szolgáltató; hazánk egyik legnagyobb ügyvédi irodája, a White & Case nemzetközi ügyvédi iroda; valamint a Dun & Bradstreet, nemzetközi cégminősítő. A díj a kiemelkedő növekedést felmutató magyarországi kis- és középvállalkozásokat ismeri el, és valóban a legdinamikusabban fejlődő cégek nyerhetik el, hiszen az összesen 18 díjazott vállalkozás nyilvános árbevétel adatainak összevetése alapján a cégek éves szinten átlagosan hétszeres árbevétel növekedést értek el a vizsgált, 2007-2009 közötti időszakban. „Ez a kiemelkedő növekedési eredmény is mutatja, hogy a gazdasági válság hatásai ellenére van a magyar gazdaságban tartalék és potenciál. A díjazott vállalkozások teljesítménye annak fényében jelent igazi fejlődési mintát és pozitív példát, hogy 2009-ben nagyszámú, összesen több mint 78.000 kis- és középvállalkozás volt kénytelen befejezni tevékenységét.” – fogalmazott Tüske Tamás, az Enterprise Investors ország igazgatója, befektetési szakértő.

A kis- és középvállalkozások Magyarországon a nemzetgazdaság motorját jelentik, amit jól mutat, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb, 2009-re vonatkozó adatai szerint a hazánkban működő vállalkozások összárbevételének 61,1%-át, míg a bruttó hozzáadott érték (a GDP mutatónak majdnem teljesen megfelelő adat) 51,6%-át adta a szektor. „A Pegazus Díj egyik alapítójaként fontosnak tartjuk hangsúlyozni a kkv-k kiemelkedő szerepét, amit kiválóan jelez az a tény, hogy Magyarországon az 1000 lakosra jutó kis- és középvállalkozások száma 55, ami az Európai Unióra jellemző 40-es átlagnál jóval magasabb, továbbá az az adat is, hogy a hazánkban működő összes vállalkozás 99,8%-a kis- és középvállalkozás. Fontos tény továbbá, hogy Magyarországon az összes foglalkoztatott 71%-a kis- és középvállalkozások alkalmazásában áll.” – tette hozzá Keleti József, a Dun & Bradstreet ügyvezető igazgatója.

Feltörekvők és piacvezetők – a toplista

Két kategóriában nyerhették el a rangos elismerést a hazai vállalatok: a FELTÖREKVŐ kategóriában azok a vállalatok szerepeltek, amelyek árbevétele 2009-ben 500 millió és 2,5 milliárd forint között mozgott; míg a PIACVEZETŐ kategóriába olyan hazai cégek kerültek, amelyek árbevétele 2009-ben 2,5 milliárd forint felett volt.

„FELTÖREKVŐ” kategória

A nyugat-magyarországi régióban a Friss és Ropogós Sütőipari Kft. győzedelmeskedett, mely különféle sütőipari termékek gyártásával foglalkozik. A cég a 2007-2009 közötti időszakban negyvenszeres árbevétel növekedést produkált. A közép-magyarországi régió legjobbjának az Escalion Hungary Kft.-t találta a zsűri; a cég innovatív, online fizetési szolgáltatásokat nyújt és száznyolcvanszoros árbevétel növekedést ért el 2007-2009 közötti időszakban. A kategória kelet-magyarországi bajnoka pedig a KAL-SYSTEM Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. lett, amely gabonadaráló-, takarmánykeverő-, granuláló rendszerek, valamint gabonatároló- és szállító rendszerek tervezésével és kivitelezésével foglalkozik. A cég 2007-2009 között négyszeres árbevétel növekedést ért el.

„PIACVEZETŐ” kategória

A „PIACVEZETŐ” kategóriában a nyugat-magyarországi régió első helyezettje a STS GROUP Mérnöki Iroda Zrt. lett, amely 2007 és 2009 között 68%-os átlagos árbevétel növekedést ért el évente. A cég villamossági rendszerek tervezésévelel és kivitelezésével, illetve költséghatékony energetikai és alternatív energiával kapcsolatos projektek kidolgozásával foglalkozik. A vállalat jelentős szerepet tölt be a megújuló energiatermelés területén és komoly referenciákkal rendelkezik szélerőmű parkok, biomassza erőművek és törpe-vízerőművek komplex kivitelezés területén. A közép-magyarországi régióból a PROLAN Irányítástechnikai Zrt.-t találták a kategória legjobbjának; a cég fő profilja vasúti és villamos energia ipari irányítástechnikai eszközök fejlesztése, gyártása, alkalmazása, komplex rendszerek szállítása, ezen belül tervezés, szoftver- hardverfejlesztés, mérnöki szolgáltatások, szerelés és szerviz. A társaság átlagos éves árbevétel növekedése 2007-2009 között 71%-os volt. A kategória kelet-magyarországi régiójának első helyezettje a PR-TELECOM Távközlési, Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt. lett. A vállalat teljes körű szolgáltatásokat nyújt a telekommunikáció területén, ideértve a kábeltelevíziós-, internet- és vezetékes telefonszolgáltatásokat. A cég 15%-os átlagos árbevétel növekedést ért el évente a vizsgált időszakban.

„FELTÖREKVŐ” kategória toplista

Nyugat-Magyarországi Régió

 1. Friss és Ropogós Sütőipari Kft.
 2. Liget GATTER Fűrészárugyártó, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.
 3. L. Z. Form Ipari Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.

Közép-Magyarországi Régió

 1. Escalion Hungary Kft.
 2. Ind-App Ipari Alkalmazások és Mérnöki Kft.
 3. WebEye International Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.

Kelet-Magyarországi Régió

 1. KAL-SYSTEM Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.
 2. Homokhátsági Hulladékgazdálkodási Kft.
 3. PLASTIC-FORM Szerszámgyártó, Mérnöki, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft.

„PIACVEZETŐ” kategória toplista

Nyugat-Magyarországi Régió

 1. STS GROUP Mérnöki Iroda Zrt.
 2. LHG Lukács Hűtéstechnika és Gasztronómia Kft.
 3. TARR Építő, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft.

Közép-Magyarországi Régió

 1. PROLAN Irányítástechnikai Zrt.
 2. VAJDA-PAPÍR Gyártó, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.
 3. RFV Regionális Fejlesztési, Beruházó, Termelő és Szolgáltató Nyrt.

Kelet-Magyarországi Régió

 1. PR-TELECOM Távközlési, Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt.
 2. AKG Alföldi Kohászati és Gépipari Zrt.
 3. Univer-Product Termelő és Kereskedelmi Zrt.