Pegazus Díj 2016 – Íme Magyarország harminc legdinamikusabban fejlődő cége

Budapest, 2016. november 17. – Idén immár nyolcadik alkalommal részesültek Pegazus Díjban Magyarország legdinamikusabban fejlődő kis- és középvállalkozásai: a rangos elismerést idén is összesen harminc kiváló gazdasági teljesítményt nyújtó kis- és középvállalkozás kapta meg. A vállalkozások képviselői szerda este a Four Seasons Gresham Palota télikertjében tartott gálán vehették át a díjakat, amelyeket a hagyományoknak megfelelően idén is feltörekvő és piacvezető kategóriában, három földrajzi régió alapján ítéltek oda az adományozók.

A Pegazus Díjat évente osztja ki az Enterprise Investors, Kelet-Közép-Európa egyik legnagyobb kockázati- és magántőke-befektető vállalata, a Bisnode, Európa egyik vezető digitális üzleti információszolgáltatója, valamint a Dentons, a világ legnagyobb ügyvédi irodája.

Az idei díjazottak közös jellemzője, hogy az elmúlt két teljes év során kiemelkedő növekedést értek el: éves szinten átlagosan 40 százalékkal bővült az árbevételük (külön a feltörekvők körében ez az érték meghaladta az 58 százalékot). Valamennyien legalább öt éve alapított, magyar többségi tulajdonban álló vállalkozások, amelyek jó likviditási mutatókkal rendelkeznek, és 2015-ben pozitív eredményt értek el (legalább EBITDA-szinten, vagyis a kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtt). Körükben a legkülönbözőbb iparágak képviselőit találjuk: egyaránt megtalálhatók közöttük gép- és berendezésgyártó, élelmiszeripari, illetve informatikai tevékenységet végző társaságok csakúgy, mint biotechnológiával vagy éppen call center szolgáltatásokkal foglalkozó cégek.

„A Pegazus Díj a sikeres, dinamikus vállalkozások díja. Azoké a vállalkozásoké, amelyek egy-egy jó ötlettel, valamint az ezt követő eredményes termék- és értékesítési stratégiával rövid időn belül képesek voltak olyan kiemelkedő fejlődést elérni, amellyel minden hazai vállalkozás elé példaként állíthatók – mondta Tüske Tamás, az Enterprise Investors országigazgatója a díjátadó rendezvényen. – Az idei díjazottak is egytől egyig a tehetség és a sikeres vállalkozói szellem képviselői, mindenképpen méltók a nyilvános elismerésre.”

„Az idei díjazottak között többen is akadtak, akiket nem először díjazunk: az ő teljesítményük kiváló példa rá, hogy megalapozott és hosszabb távra szóló stratégiára támaszkodva magasabb fejlettségi szinten is fenntartható a kiemelkedő növekedési ráta – jelentette ki Edward Keller, a Dentons ügyvédi iroda partnere. – Ez persze hosszabb intervallumban ritkán valósítható meg organikus úton, de a most díjazott cégek többségének vélhetően nem okoz majd nehézséget egy adott növekedési szakaszban friss tőkét, illetve új piaci módszereket és tapasztalatokat nyújtó befektető bevonásával folytatni újabb és újabb határok sikeres túllépését.”

„A Pegazus Díjjal kitüntetett vállalkozások számtalan piaci kockázatnak voltak kitéve eddigi fejlődésük során. Örömmel járulunk hozzá a díjjal járó cégminősítő megoldásainkkal ahhoz, hogy ezek a társaságok a jövőben is képesek legyenek kiszűrni partnereik közül a növekedést visszafogó, magatartásukkal pénzügyi kockázatot jelentő cégeket: ez ugyanis elengedhetetlen feltétele a további nyereségtermelő növekedésnek” – tette hozzá Keleti József, a Bisnode Csoport Country Manager-e.

Az első díjasok listája

Az eseményen az eddigiekhez hasonlóan idén is a „Piacvezető” és a „Feltörekvő” kategóriákban, összesen 30 magyarországi kis- és középvállalatot ismer el díjjal vagy oklevéllel a szakmai zsűri. A legdinamikusabban fejlődő kis- és középvállalkozások teljesítményét régiónként – Nyugat-, Közép-, és Kelet-Magyarország – díjazzák.

A „Feltörekvő” kategóriában azok a vállalatok szerepelnek, amelyek árbevétele 2015-ben 500 millió és 2,5 milliárd forint között mozgott. E kategória győztesei:

Régió Cég Tevékenység
Nyugat-Magyarország Ceramdisc Kft. Aluminium-oxid műszaki kerámiák sorozatgyártása
Közép-Magyarország Starschema Kft. Big Data kezelő technológiák alkalmazása, adatvirtualizáció
Kelet-Magyarország United Call Centers Kft. Telefonos értékesítés, back office feladatok, híváskezelés

A „Piacvezető” kategóriába olyan cégek kerültek, amelyek árbevétele 2015-ben már meghaladta a 2,5 milliárd forintot. E kategória győztesei:

Régió Cég Tevékenység
Nyugat-Magyarország Vesz-Mont ‘2000 Kft. Egyedi célgépek, szerelősorok, teszterek gyártása, szereléstechnikai bérmunka
Közép-Magyarország König Kft. Járműablakok tervezése, fejlesztése és gyártása
Kelet-Magyarország Wassim Sajt Kft. Sajtgyártás

Háttér-információ:
A Pegazus Díjról és a további díjazottakról bővebb összefoglalót a jelen sajtóközleményhez kapcsolódó háttéranyag tartalmaz.
Hivatalos honlap: www.pegazusdij.hu

A díjat adományozó vállalatok:
Enterprise Investors: www.ei.com.pl/hu
Bisnode: www.bisnode.hu
Dentons: www.dentons.com

További információ:
Varga Péter
Target Communications
Tel.: +3630 328 7186; e-mail: varga@targetcom.hu