Pegazus Díj: idén is díjazták a legsikeresebb magyar kkv-kat

Immár hetedik alkalommal részesültek Pegazus Díjban Magyarország legdinamikusabban fejlődő kis- és középvállalkozásai: a rangos elismerést idén is harminc kiváló gazdasági teljesítményt nyújtó kis- és középvállalkozás kapta meg. A kiemelkedő teljesítményt nyújtó vállalkozások képviselői szerda este a Magyar Tudományos Akadémia klubjában tartott gálán vehették át a díjakat, amelyeket a hagyományoknak megfelelően idén is két cégméret-kategóriában, három földrajzi régió szerint ítéltek oda az adományozók.

Az idei díjazottak a legkülönbözőbb iparágakat képviselik: egyaránt megtalálhatók közöttük gép- és berendezésgyártó, élelmiszeripari, illetve nyomdaipari tevékenységet végző társaságok csakúgy, mint mobiltelefon-javítással vagy éppen hűtés- és klímatechnikával foglalkozó cégek. Közös jellemzőjük, hogy az elmúlt két teljes év során kiemelkedő növekedést értek el: éves szinten átlagosan 55 százalékkal bővült az árbevételük. Valamennyien legalább öt éve alapított, magyar többségi tulajdonban álló vállalkozások, amelyek jó likviditási mutatókkal rendelkeznek és 2014-ben pozitív eredményt értek el (legalább EBITDA-szinten, vagyis a kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtt).

A Pegazus Díjat évente adományozza az Enterprise Investors, Kelet-Közép-Európa egyik legnagyobb kockázati- és magántőke-befektető vállalata, valamint a Bisnode, Európa egyik vezető digitális üzleti információszolgáltatója és a Dentons nemzetközi ügyvédi iroda.

„A Pegazus Díjjal a kezdetek óta az a fő célunk, hogy ne csupán a legnagyobb, már befutott cégek kerüljenek reflektorfénybe, hanem azok a stabilan és megbízhatóan működő kis- és középvállalatok is, akik a legjobb úton járnak ahhoz, hogy előbb-utóbb a legnagyobbak közé kerüljenek – mondta Tüske Tamás, az Enterprise Investors országigazgatója a díjátadó rendezvényen. – Ezzel egyrészt nyilvános elismerést kap a kitüntetett cégekben meglévő sikeres vállalkozói szellem, másrészt ezek a társaságok pozitív példaként jelennek meg minden hazai kis- és középvállalkozás előtt. Meggyőződésünk, hogy ezáltal a Pegazus Díj és a hozzá hasonló motivációs eszközök is hozzájárulnak a hazai gazdaság legfontosabb bázisát képező kkv-szektor további fejlődéséhez.”

„Az idei díjakat érezhető növekedési környezetben, alapvetően kedvező gazdasági feltételek között ítéltük oda a kiválasztott cégeknek – tette hozzá Edward Keller, a Dentons ügyvédi iroda partnere. – Mindez mind a díjazottak, mind a hasonló életciklusban járó más vállalatok számára is jó kilátásokat teremt a további fejlődésre, amely akár organikus módon következik be, akár friss tőkét, valamint új piaci módszereket és tapasztalatokat biztosító befektetők bevonásával valósul meg.”

„Hatékony növekedés. Mi lehetne fontosabb egy vállalkozás számára. A Pegazus Díjjal kitüntetett kis-és középvállalkozások rámutattak, hogy az eredményesség számos összetevője mellett a kockázat-és kintlévőség kezelés elengedhetetlen a hosszú távú, profitábilis növekedéshez” – jelentette ki Keleti József a Bisnode Csoport Country Manager-e.

Az első díjasok listája

Az eseményen az eddigiekhez hasonlóan idén is a „Piacvezető” és a „Feltörekvő” kategóriákban, összesen 30 magyarországi kis- és középvállalatot ismer el díjjal vagy oklevéllel a szakmai zsűri. A legdinamikusabban fejlődő kis- és középvállalkozások teljesítményét régiónként – Nyugat-, Közép-, és Kelet-Magyarország – díjazzák.

A „Feltörekvő” kategóriában azok a vállalatok szerepelnek, amelyek árbevétele 2014-ben 250 millió és 2,5 milliárd forint között mozgott. E kategória győztesei:

Régió Cég Tevékenység
Nyugat-Magyarország Wati Kft. Hűtés- és klímatechnikai rendszerek tervezése, értékesítése, kivitelezése
Közép-Magyarország XBody Hungary Kft. Sporteszköz gyártása és értékesítése
Kelet-Magyarország TrioTechnik Kft. Gázmotoros kiserőművek gyártása és forgalmazása

A „Piacvezető” kategóriába olyan cégek kerültek, amelyek árbevétele 2014-ben már meghaladta a 2,5 milliárd forintot. E kategória győztesei:

Régió Cég Tevékenység
Nyugat-Magyarország Iron-Tech Zrt. Fémmegmunkálás és alkatrészgyártás
Közép-Magyarország Lakort Kft. Előre-gyártott könnyűszerkezetes épületek és létesítmények tervezése, gyártása és kivitelezése
Kelet-Magyarország Satrax Kft. Telekommunikációs szolgáltatás és kereskedelem