Pegazus Díjjal ismerték el a harminc legdinamikusabban fejlődő hazai céget

Budapest, 2019. november 28. Tizenegyedik alkalommal részesültek Pegazus Díjban Magyarország legdinamikusabban fejlődő kis- és középvállalkozásai: a rangos elismerést idén is összesen harminc kiváló gazdasági teljesítményt nyújtó társaság kapta meg az idei díjátadón. A vállalkozások képviselői csütörtök este a Four Seasons Gresham Palota télikertjében tartott gálán vehették át a díjakat, amelyeket a hagyományoknak megfelelően idén is feltörekvő és piacvezető kategóriában, három földrajzi régió alapján ítéltek oda az adományozók.

A díjazottak közös jellemzője, hogy az elmúlt két teljes év során kiemelkedő növekedést értek el: éves szinten átlagosan mintegy 27 százalékkal bővült az árbevételük (külön a feltörekvők körében ez az érték meghaladta az 53 százalékot). Valamennyien legalább öt éve alapított, magyar többségi tulajdonban álló vállalkozások, amelyek jó likviditási mutatókkal rendelkeznek, és 2018-ban pozitív eredményt értek el (legalább EBITDA-szinten, vagyis a kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtt). Körükben a legkülönbözőbb iparágak képviselőit találjuk: egyaránt megtalálhatók közöttük élelmiszeripari, gyógyszeripari, építőipari, illetve járműipari tevékenységet végző társaságok csakúgy, mint egészségügyi vagy éppen megújuló energetikai szolgáltatásokkal foglalkozó cégek.

A Pegazus Díjat évente osztja ki az Enterprise Investors, Kelet-Közép-Európa legrégebbi és egyik legnagyobb kockázati- és magántőke-befektető vállalata, a Bisnode, Európa egyik vezető digitális üzleti információszolgáltatója, valamint a Dentons, a világ legnagyobb ügyvédi irodája.

A Pegazus Díjjal immár több mint egy évtizede az a fő célunk, hogy ne csupán a legnagyobb, már befutott cégek kerüljenek reflektorfénybe, hanem azok a stabilan és megbízhatóan működő kis- és középvállalatok is, amelyek a legjobb úton járnak ahhoz, hogy előbb-utóbb a legnagyobbak közé kerüljenek – mondta Tüske Tamás, az Enterprise Investors országigazgatója a díjátadó rendezvényen. – Ezzel egyrészt nyilvános elismerést kap a kitüntetett cégekben meglévő sikeres vállalkozói szellem és tehetség, másrészt ezek a társaságok pozitív példaként jelennek meg minden hazai kis- és középvállalkozás előtt.”

„Tapasztalataink szerint a díjazottak többsége az eddigi alapokra építve további jelentős fejlődési pályát fut be. Egy részük számára ehhez elegendő továbbra is a belső forrásaikra támaszkodni, míg mások ezt friss tőkét, új piaci módszereket és tapasztalatokat is nyújtó befektető bevonásával valósítják meg, amely lépésben hatékonyan tudjuk támogatni őket”– tette hozzá Edward Keller, a Dentons ügyvédi iroda partnere.

„A nyereséges működés és a hatékony növekedés elképzelhetetlen a megfelelő kockázat- és kintlévőség-kezelés nélkül. Ezért biztosak vagyunk abban, hogy a díj mellé járó cégminősítő megoldásaink is hozzájárulnak ahhoz, hogy ezek a cégek a továbbiakban is töretlen fejlődési pályán haladva érjék el újabb ás újabb sikereiket” – jelentette ki Keleti József, a Bisnode Csoport Country Manager-e.

Az első díjasok listája

Az eseményen az eddigiekhez hasonlóan idén is a „Piacvezető” és a „Feltörekvő” kategóriákban, összesen 30 magyarországi kis- és középvállalatot ismer el díjjal vagy oklevéllel a szakmai zsűri. A legdinamikusabban fejlődő kis- és középvállalkozások teljesítményét régiónként – Nyugat-, Közép-, és Kelet-Magyarország – díjazzák.

A „Feltörekvő” kategóriában azok a vállalatok szerepelnek, amelyek árbevétele 2018-ban 1 és 10 millió euró között mozgott. E kategória győztesei:

Régió Cég Tevékenység
Nyugat-Magyarország Szalontai Rendszerintegrátor Kft. Pellet-, fafűtés, napelemes áramtermelés
Közép-Magyarország Electraplan Kft. Villamos szerelési anyagok gyártása és kereskedelme
Kelet-Magyarország OLP-Tech Kft. Ipari fejlesztések tervezése és kivitelezése

A „Piacvezető” kategóriába olyan cégek kerültek, amelyek árbevétele 2018-ban meghaladta a 10 millió eurót. E kategória győztesei:

Régió Cég Tevékenység
Nyugat-Magyarország Thermotechnika-Crown Cool Kft. Hűtőberendezések értékesítése és karbantartása
Közép-Magyarország Tóth és Fiai Kft. Gépjárművek belső átalakítása, ülések gyártása
Kelet-Magyarország Marshall Ablakgyár Kft. Nyílászárók (ablakkeretek, ajtók és erkélyajtók) gyártása

Háttér-információ:
A Pegazus Díjról és a további díjazottakról bővebb összefoglalót a jelen sajtóközleményhez kapcsolódó háttéranyag tartalmaz.
Hivatalos honlap: www.pegazusdij.hu

A díjat adományozó vállalatok:
Enterprise Investors: www.ei.com.pl/hu
Bisnode: www.bisnode.hu
Dentons: www.dentons.com

További információ:
Varga Péter
Target Communications
Tel.: +3630 328 7186;
e-mail: varga@targetcom.hu

Háttéranyag

Pegazus Díj 2019

A Pegazus Díj a legdinamikusabban fejlődő magyarországi kis- és középvállalkozások teljesítményét ismeri el. Az elismeréseket a díjat alapító Enterprise Investors magán- és kockázati tőkealap-kezelő vállalat, a Bisnode, Európa egyik vezető digitális üzleti információszolgáltatója, valamint a Dentons, a világ legnagyobb ügyvédi irodája adta át immár tizenegyedik alkalommal. A 2019. november 28-án megtartott exkluzív díjátadó gálát idén is a Four Seasons Gresham Palota télikertjében tartották.

A Pegazus Díjról

Az eseményen három régió – Nyugat-Magyarország, Közép-Magyarország, és Kelet-Magyarország – legdinamikusabban fejlődő kis- és középvállalkozásait díjazták. A helyezettek kiválasztásánál az adott cégek növekedési rátája, az elmúlt években mutatott növekedés intenzitása, valamint a vállalkozások átláthatósága szerepelt szempontként. Idén is két cégméret szerinti kategóriában (a cégek 2018-as árbevételei alapján 1 és 10 millió euró között; illetve 10 millió euró felett) kaphattak Pegazus Díjat a legdinamikusabb vállalatok. A díjra jelölt cégeket objektív szempontok, nyilvános cégadatok alapján választják ki, pályázni nem lehet.

A Bisnode által rendelkezésre bocsátott nyilvános cégadatok alapján a helyezések végső sorrendjéről az Enterprise Investors szakértői gárdája döntött, figyelembe véve számos kritériumot és a cégek átláthatóságát is. Fentiek alapján tehát a Pegazus Díjat olyan, a feldolgozóiparban vagy a szolgáltatások területén működő vállalkozás nyerhette el, amelyik

  • magyar többségi tulajdonban van
  • legalább öt éve alapították és jelenleg is aktív
  • kielégítő likviditással rendelkezik
  • árbevétele 2018-ban 1 millió euró felett volt
  • a 2018-ra vonatkozó EBITDA érték pozitív volt, valamint
  • a 2016-2017 és 2017-2018 időszakokban az adott régió többi cégéhez képest a legnagyobb növekedést érte el.

Természetesen alapvető feltétel volt még, hogy a vállalkozás nem tartozhatott a díjat adományozó cégek és azok tulajdonosai érdekeltségi körébe.

A „FELTÖREKVŐ” kategória helyezettjei

Nyugat-Magyarországi Régió

1. Szalontai Rendszerintegrátor Kft. Balatonfüred Pellet-, fafűtés, napelemes áramtermelés – tervezéstől a kivitelezésig
2. Kalatherm Kft. Komló Műanyag nyílászárók, árnyékolástechnikai eszközök és hőszigetelt üvegek gyártása
3. Fa-Feri Kft. Nagykanizsa Kárpitos bútorváz gyártás, bútorasztalos, kis-és nagykereskedelem
4. Photel Zrt. Szekszárd Telemarketing
5. Somapak Kft. Pécs Csomagológépek gyártása, alkatrészgyártás és forgalmazás

Közép-Magyarországi Régió

1. Electraplan Kft. Érd Villamos szerelési anyagok kereskedelme és gyártása
2. Biomarker Kft. Gödöllő Laboratóriumi vegyszerek és műszerek kiskereskedelme
3. Khell Food Kft. Budaörs Szendvicsek, ‘food on the go’ készítése
4. Robot-X Hungary Kft. Sződ Ipari automatikai robottechnika forgalmazása, rendszerintegrálása
5. Ludwig & Mentesi Kft. Pilisszentiván Magas minőségű pékáru gyártása és forgalmazása

Kelet-Magyarországi Régió

1. OLP-Tech Kft. Miskolc Ipari fejlesztések tervezése, kivitelezése
2. Debreceni Mechanikai Művek Kft. Debrecen Mezőgazdasági gép- és alkatrészgyártás, acélszerkezetgyártás, lemezmegmunkálás
3. Gyémánt-Net Kft. Berettyóújfalu Vegyipari, gyógyszeripari berendezések gyártása, beüzemelése, karbantartása, javítása
4. Pharmainvest Zrt. Szeged Gyogyszertárlánc üzemeltetése
5. Kéri Pharma Kft. Debrecen Gyógyszergyártás

A „PIACVEZETŐ” kategória helyezettjei

Nyugat-Magyarországi Régió

1. Thermotechnika-Crown Cool Kft. Tatabánya Hűtőberendezések értékesítése és karbantartása
2. Kravtex Kft. Győr Autóbuszgyártás
3. Lipóti Sütőipari Kft. Lipót Sütőipari tevékenység és franchise rendszer üzemeltetése
4. Kókai Tömítéstechnikai Kft. Ajka Műszaki tömítések gyártása
5. Tutti Élelmiszeripari Kft. Győr Homogenizált termékek (fagylalt- és kávékrémpor) illetve granulált termékek gyártása

Közép-Magyarországi Régió

1. Tóth és Fiai Kft. Tószeg Gépjárművek belső átalakítása, ülések gyártása
2. Orosházaglas Kft. Budapest Síküveg tovább feldolgozás, szerelési tevékenység
3. Semilab Zrt. Budapest Metrológiai rendszerek, műszerek gyártása és fejlesztése
4. CsabaCast Kft. Apc Könnyűfémöntés, öntvénygyártás, öntvény megmunkálás
5. Budai Egészségközpont Kft. Budapest Fekvőbeteg-ellátás, privát járóbeteg-ellátás

Kelet-Magyarországi Régió

1. Marshall Ablakgyár Kft. Kál Nyílászárók (műanyag vagy alumínium ablakkeretek, ajtók és erkélyajtók) gyártása
2. Naturtex Kft. Szeged Konfekcionált textiláru (lakástextil termékek) gyártása és nagykereskedelme
3. Green-Divízió Kft. Orosháza Libahús feldolgozása, tartósítása
4. Master Good Kft. Kisvárda Integrált baromfihús-feldolgozás
5. Pikopack Kft. Füzesabony Fémből készült csomagolóeszközök gyártása