Továbbra is kedvező a környezet a hazai vállalatok növekedésére

December 5-én derül majd ki, mely cégek kapják meg idén a legdinamikusabban fejlődő magyarországi kis- és középvállalkozásoknak járó Pegazus Díjat. Az először 2008-ban kiosztott díjak immár számos olyan társaság vitrinjében pihennek, amelyek neve akkoriban vagy azóta befutott társaságokként a nagyközönség számára is ismerősen cseng.

A feltörekvő kategória díjazottjai között szerepelt például 2014-ben a Szállás.hu online szállásközvetítő cég neve, ugyanebben az évben kapott piacvezetőként díjat a Hell Energy és a Szarvasi Mozzarella is. Szintén élelmiszeripari cég a Cserpes Sajtműhely, amely két éve szerepelt a piacvezető díjazottak között. Ha a korábbi évek díjazottjai között tallózunk, szintén találunk olyan széles körben ismert cégeket, mint az Univer vagy a Mogyi.

“Az általános gazdasági környezet összességében igen kedvező feltételeket biztosít a hazai kis- és középvállalati szektor szereplői számára. A Pegazus-Díjjal minden évben sikeres dinamikus vállalkozásokat ismerünk el, és ebbe az illusztris körbe idén a tavalyinál érezhetően magasabb szintű növekedéssel kerülhettek be a vizsgált cégek – mondja a díjat alapító Enterprise Investors országigazgatója, Tüske Tamás. – A környezet persze csak a lehetőséget biztosítja, a jó ötlet, a sikeres stratégia és a vállalkozói szellem az, ami ebből mindig valódi, példaértékű teljesítményt tud teremteni.”

A Pegazus Díjra nem lehet pályázni, azokat Kelet-Közép-Európa egyik legnagyobb kockázati- és magántőke-befektetője, az Enterprise Investors hazai szakértői gárdája választja ki azok közül a feldolgozóiparban vagy a szolgáltatások területén működő vállalkozások közül, amelyek

  • előző években az adott régió többi cégéhez képest a legnagyobb növekedést érték el
  • magyar többségi tulajdonban vannak
  • árbevételük az előző évben 1 milliárd forint felett volt
  • előző évre vonatkozó EBITDA értékük pozitív volt és meghaladta az árbevétel 5 százalékát
  • legalább öt éve alapították és jelenleg is aktívak
  • kielégítő likviditással rendelkeznek és
  • működésük átlátható.

“Amint az előző években, úgy idén is bőven szerepelnek majd díjazottjaink között olyanok, akik most kerülnek először igazán reflektorfénybe. Az idei év ugyanakkor olyan szempontból különleges, hogy számos olyan céggel is találkozhatunk majd a december 5-i díjátadáson, amelyek valamelyik korábbi esztendőben egyszer már lekörözték kategóriájuk többi szereplőit, és immár másodszor részesülnek a Pegazus Díjban” – vetíti előre Tüske Tamás.

A díjat az Enterprise Investors alapította, támogatója a Bisnode, Európa egyik vezető digitális üzleti információszolgáltatója és a Dentons, a világ legnagyobb ügyvédi irodája.